1995 – Het jaar waarin het allemaal begon

Met de sloop van het oude pand van Babylon begin jaren negentig was het toenmalige Pleinpop mede ten onder gegaan. De welluidende naam van dit festival had zijn oorsprong in het feit dat het plaatsvond op het plein van de oude gebouwen van Babylon. De traditie van het kiezen voor een aan de locatie gebonden naam is voortgezet toen in 1994 de behoefte aan een nieuw festival groot werd. Het festival zou gehouden worden in de bij de bouw van het nieuwe pand onstane wellustige en groen achtertuin van Babylon.
De logica wilde dan ook dat het nieuwe festival Babypop genoemd zou worden. Tot op de dag vandaag houdt deze naam de gemoederen bezig. Hardnekkig houden Babypopvrijwilligers, trouwe bezoekers en Babyloniers vast aan het fonetische “Baahbiepop”, immers het Baby in Babypop is ontleend aan Babylon (Baahbielon). Buiten Woerden wordt Babypop echter al snel Beehbiepop. Het zeer herkenbare Babypop logo (de Babypop Baby) heeft niet bijgedragen aan het voorkomen van de vaak optredende babylonische spraakverwarring.
Op 23 september 1995 was het zover. De eerste editie van Babypop was een feit. Als seizoensopeningsactiviteit van Babylon was het festival een instant succes. Niet in de laatste plaats vanwege een legendarisch optreden van Osdorp Posse. Babypop maakte dat jaar gebruik van de blauwe ronde muziektent van de Woerdense Vakantie Week. Model frans dorpsplein met fanfare. De constructie bleek wonderbaarlijk sterk en slaagde er in tientallen stagedivende Babypop bezoekers te verdragen alsmede een twintigtal bezoekers inclusie O.P. leden die aan het dak konden hangen. De achtertuin van Babylon was direct gewaarschuwd.
Vanuit 2008 terugkijkend op de eerste editie was er duidelijk sprake van een aandoenlijk amateurisme. Bier kon verkregen worden met oranje bonnetjes uit een lotenboekje aan een simpele tafel en F.O.H. stond gezamenlijk met de artiesten op het podium. Niet bepaald Front of House dus. De intieme sfeer van de tuin en de opzet zijn echter altijd behouden. Babypop was er om nooit meer weg te gaan…