2005 – Een tent te ver

Jubileum nummer 2, gerekend naar het aantal edities. Immers, er was in 1997 geen Babypop. Zodoende was er sprake van een 11 jarig bestaan, maar pas de 10de editie. En daarmee was het tijd voor een nieuwe organisatorische start, een uitdaging om de wervelende editie van 2004 te evenaren en de klus om het jubileum op gepaste wijze luister bij te zetten. Om een goede basis hiervoor te leggen zou het eeuwige probleem van de weersbestendigheid van het festival, dit jaar eindelijk opgepakt worden. Nadat er in 2004 al een tent was verrezen op het hoofdveld, zou er dit jaar gewerkt worden aan een gedeeltelijke overkapping van het Babyzone gedeelte, op het veld bij de entree. Dit bleek op de dag zelf geen overbodige luxe aangezien er een meer dan onaangenaam buitje, meermalen zorgde voor ongewenste verkwikking.

De tent bleek wegens de regen een verstandige ingreep, maar die zou beperkt blijven tot slechts één jaar omdat de praktische kant ervan de nodige uitdagingen bood. Zo bleek met deze oplossing dat een podium bijna tot het dak zou reiken, waardoor de bands er niet op pasten. Een slechts 40 cm hoog podium zorgde ervoor dat de bands bijna op het zelfde vloerniveau speelden als de bezoekers. Dit was een uitwerking die meer leek te passen bij de bijzonder intieme acts zoals poëzie en literatuur het jaar ervoor – niet zozeer bij heftige rockbands die dit jaar gepland waren. Deze waren uiteraard goed vertegenwoordigd, zoals ook zoals altijd de ska. Er werd weer eens stevig geïnvesteerd in talent en dit had tot gevolg dat er op twee podia een mix van cabaret, stand-up comedy en muziek gerealiseerd kon worden.

De optredens die van deze editie het meest in het oog sprongen waren vooral de energieke bands die werkelijk alles dat ze hadden, gaven aan de bezoekers van deze editie. Blue tree had de tendens al gezet en werd spoorslags gevolgd door het meeslepende Jaffa in Stereo. De Supermannen, Mens erger je Niet en Baggabownz gingen vervolgens voort op die ingeslagen weg en hebben er voor gezorgd dat de overkappingen gelijktijdig werden getest op weer- en festivalbestendigheid. Ze kregen het echter niet zo zwaar te verduren als het allereerste podium van Babypop; een ronde blauwe muziektent, die in 1995, in eendrachtige samenwerking tussen de Osdorp Posse en de bezoekers, werd beklommen, behangen, beklauterd, besprongen, etc. etc. etc.

In 2005 werd door de organisatie nog kort stilgestaan bij het feit dat geen enkel Woerdens popfestival het zo lang had volgehouden als Babypop. In dit jaar kreeg Babypop ook gezelschap van het KaBoem festival, georganiseerd door K’77; het collega poppodium van Babylon in Woerden, maar helaas bleek al bij de eerste editie dat er vooralsnog geen grotere of tweede KaBoem gepland zou worden. Tussentijds hadden K’77 en Babypop al in de 3 jaar daarvoor de handen ineengeslagen en in 2007 werd de samenwerking ook weer in volle glorie hersteld. De ervaringen van KaBoem worden nog altijd meegenomen in de ervaring van de organisatie. Ook het Bijnpop festival in Kamerik (gemeente Woerden) had helaas na een korte heropleving al weer na 2 edities moeten besluiten om de verdere organisatie te stuiten. Het door Babyloniërs georganiseerde Woerdstock festival in 1996 kwam nooit verder dan die ene editie op de parkeerplaats van de bowling – misschien ook wel vanwege die locatie. De prestatie van Babypop was – en is – er dan ook een van formaat. Zeker als er gekeken wordt naar de berg aan uitdagingen en tegenslagen die over het festival zijn gekomen in de 10 jaar daarvoor.

2005 markeerde niet alleen het heugelijke feit van het jubileum, er kwam eindelijk ook erkenning van de culturele prestaties en de culturele waarde van het festival in Woerden. Onder leiding van de nieuwe voorzitter werd tijdens de uitreiking van de 2-jaarlijkse cultuurprijs de beruchte trofee en de bijbehorende oorkonde in ontvangst genomen en mocht Babypop zich scharen in de rij van alle illustere voorgangers. Het zou overigens later helaas ook de laatste handeling zijn van de kersverse nieuwe voorzitter, die in het jaar daarop opgevolgd zou worden.