2006 – Een band sneuvelt in de aanloop, een bestuur in de nasleep

Er was reeds bij de beschrijving van het 2e jubileum in 2005 gememoreerd dat Babypop in haar historie de nodige uitdagingen en tegenslag had overkomen. Maar toen gebeurde iets ondenkbaars.

Op het hoofdveld deed zich bij het opbouwen van de techniek een probleem voor wat nog niet eerder was voorgekomen en wat bijna het hele festival in duigen had laten vallen. Als organisatie houden we altijd rekening met slecht weer, technische storingen en bands die te laat komen of onverwachte eisen hebben. Eén van de dingen die simpelweg niet valt onder de noemer “mogelijke onverwachte omstandigheden” is een ingezakt podium. En een ingezakt podium hadden we. Door een vergeten drager in de constructie van de podiumvloer zakte een deel van het hoofdpodium in toen de dragers van de lichtinstallatie met al hun gewicht daarop kwamen te staan. Bands, mengtafels, versterkers en de rest moesten daar nog bij. Wat te doen?

De podiumbouwer gaf geen thuis en terwijl de eerste band – Land of Airplanes – al klaar stond om te gaan opbouwen, krabten de podiumhelpers en de mannen van Purple Haze zich op het achterhoofd, verwoed proberend een bruikbare oplossing te bedenken voor dit toch wel significante probleem. Je kunt immers niet het risico nemen dat band en techniek met een stapel van staal en planken om zich heen door je podium zakken. Maar ook voor dit letterlijke en figuurlijke gat bleek Babypop niet te vangen. Met potkrikken en stalen balken werd het verzwakte deel alsnog hersteld. Babypop kon weer doorgaan. Maar het was al te laat voor Land of Airplanes die, terecht, ‘not amused’ weer huiswaarts keerden. En daarmee schaarde Land of Airplanes zich bij de namen van de bands die wel op Babypop zouden optreden, maar het nooit deden.

Maar eenmaal onderweg kon het festival zich in al haar pracht ontvouwen. Er was wederom een mix van theater, literatuur, cabaret, stand-up comedy en muziek en er was ditmaal voor gekozen om het programma meer te mixen. In de voorgaande jaren hadden de andere culturele toevoegingen vooral een plaats gekregen in het middagprogramma en vooral op het kleine (intiemere) veld. Maar het moest ook mogelijk zijn om het publiek ’s avonds de nodige variatie te geven. Zeker van een winnaar van de Cultuurprijs mag verwacht worden dat hij zoekt naar een maximale culturele consumptie, zo dachten wij.

De Babypopbezoekers hadden in de voorgaande jaren uiterst positief gereageerd op de toevoegingen van het programma, maar een intiem verhaal bleek dit jaar moeilijker te consumeren dan ingeschat. Een reeds voortgeschreden festivaldag, de nodige liters genuttigd bier en een rockband op volle kracht op de achtergrond, deden de grappen en grollen van de cabaretiers voor een groot deel verloren gaan in het geroezemoes van het festival. Wederom een wijze les voor Babypop. Het mocht de pret echter niet drukken.

Eindelijk had Babypop ook weer eens een internationale act op de planken staan. Vanuit Rusland kwam Blind Vandal duidelijk maken dat er ook in het voormalige Sovjetgebied gewoon keihard gerockt wordt. Omringd door de ska van de Palookas, de recht-in-je-smoel act van Je Moeder en het verrassende JzzzzzP, bleek de programmering ouderwets gedegen. Ook Karin Giphart gaf op geheel eigen wijze invulling aan haar eenvrouwsshow en Lambert Jan Koops was één van de cabaretiers die ondanks de achtergrondgeluiden, bijzonder goed op dreef bleef.

Met een geslaagde editie 2006 op zak gaf een groot en terecht tevreden gedeelte van het zittende Babypop bestuur het stokje over aan een nieuw team. Na vele jaren bloed zweet en tranen in Babypop te hebben gestoken als grote kinderen, kregen grote kinderen kleine kinderen, andere prioriteiten en drukke banen. De stichting hoefde niet lang te zoeken. Alle bestuursleden konden worden vervangen door een aantal ervaren oudgedienden, waar onder oud voorzitten en Babypopper van het eerst uur J. (Theo Cornelis) B. uit Woerden. Babypop kon met oude ervaringen en nieuwe ideeën gaan werken aan een nieuwe editie… Want the show must go on!