2007 – Het pure festival gaat back to basic

People come and people go. En soms is dat met meer weemoed dan in andere gevallen. 2007 is het jaar waarin afscheid werd genomen van de meeste van de resterende bestuursleden van het eerste uur. Maar waar mensen gaan, komen ook mensen. Enkele van de in 2005 afgezwaaide organisatoren kwamen terug en met een frisse mix van nieuwe en oude vrijwilligers werd Babypop in 2007 stevig bij de kladden gepakt. Er was weinig geld (logisch in een non-profit stichting) maar het 15-jarig jubileum kwam al in zicht.

Met een fris bestuur komen ook frisse ideeën. Want poëzie en literatuur en cabaret zijn leuk, maar ook duur. En duur was het verboden woord van 2007. Er moest gewerkt worden aan een goede basis voor de komende jaren. Herkenbaarheid en betrouwbaarheid moesten zorgen voor een vaste stroom van bezoekers. Vroegâh was alles beter, dus het moest weer zoalsvroegâh. Babypop werd teruggebracht naar de essentie; het pure festival. Een festival wat in de hoofdzaak draait om muziek, plezier en bier. En extra’s zoals poëzie, dat kwam dan later wel weer. Er ontstond een 3-jaren plan wat moest gaan zorgen voor een mooie basis voor 2010.

Het hoofdpodium zou een programma krijgen met alleen muziek en er zou ruim baan gemaakt worden voor een line-up die vanaf minuut 1 in de hoogste versnelling zou gaan. Het kleine veld werd omgedoopt tot de BabyZone en voor de herkenbaarheid werd onofficiëel afgesproken dat dit gedeelte van het terrein voortaan de experimenten en de aanvullende culturele uitingen zou herbergen, waar onder DJ’s, singer / songwriters, (straat)theater en stand-up comedy. Vernieuwend aan deze editie was ook dat een deel van het programma non-stop werd geprogrammeerd. In voorgaande jaren waren er veel momenten waarin er even niets gebeurde vanwege het opbouwen. Daarom zou in de BabyZone een aaneengesloten programma draaien. Mocht een bezoeker even niet iets van zijn gading treffen op het hoofdpodium, dan zou hij per heden altijd terecht kunnen in de BabyZone.

Maar de net opgestartte bestuursleden troffen een lege kas en weinig zekerheden aan. Voor een 2e podium was in ieder geval geen geld. Het budget vereiste daarom veel kunst- en vliegwerk. De BabyZone werd met behulp van lampen, legernetten en tenten van Babylon en vrijwilligers opgebouwd. Het programma in de Babyzone werd met een kleine markt en tal van – voor het grootste deel gratis – artiesten prima ingevuld. De Babyzone werd de intiemste plek op Babypop, waar onder ander het Foutief DJ Collectief en DJ’s Naald en Kraak hun eerste festivaloptredens aan te danken hebben.

Babypop 2007 ging de boeken in als de “back 2 basic” editie. Een editie die ondanks alle besparingen en noodgrepen, prachtig uitpakte. Wethouder Loes Ypma opende feestelijk en officieel het festivalterrein, het weer werkte mee en in de middag kwam de sfeer al goed op gang. In de vroege uurtjes wekten de fijne popmuziek van Mucho Maestro, de bluegrass folk van de Blue Grass Boogiemen, de pompende rock van Hurricane Jack en de absurdistiche grappen van Berry Knaben een goede eetlust op voor een stevig avondprogramma. In het avondprogramma van 2007 was één van de hoogtepunten de vertrouwde rock-cover show van Rattlesnake Shake, die het veld van het gras ontdeed en tot op de heuvel zorgde voor een dansende menigte. De J-Stars brachten het ska element en Luie Hond zorgde met hun mix van reggae, rock en rap voor een prima koppen op en neer moment.

De organisatie was op elkaar ingewerkt. Er waren sponsors waarop ge(Bé)bouwd kon worden. Niets stond Babypop meer in de weg van wat een jaar later zou uitpakken in de Babypop met de grootste begroting ooit…