2008 – De mega grote monster editie

Zoals je van Babypop gewend bent is ieder jaar anders. Wellicht merk je het niet omdat er zoveel tijd tussen de verschillende edities zit, maar als je oplet zie je af en toe een tent erbij, een ander assortiment aan de bar, de voedselvoorziening is geen jaar hetzelfde geweest en ga zo maar door. Babypop 2008 was in dat kader een bijzonder eend in de bijt. Voor deze editie werd werkelijk alles uit de kast getrokken. Nog nooit stonden er op Babypop zoveel bands en artiesten op één dag.

Zoveel artiesten en nieuwtjes om te melden; dat kon maar op één manier. Voor het eerst in de geschiedenis van Babypop werd de festivalkrant uitgebracht als een échte, 16 pagina’s tellende krant uitgebracht. Op echt krantenpapier en met van alles over Babypop, wat tot dan toe voor veel bezoekers waarschijnlijk niet bekend was. En natuurlijk bood de festivalkrant ruimschoots de mogelijkheid om de vele artiesten die die zaterdag zouden optreden uitgebreid uit te lichten.

De grote hoeveelheid artiesten was onder andere mogelijk door de bijdragen van verschillende fondsen, waar onder het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, het Prins Bernhardfonds, verschillende andere fondsen en instituten, en last but not least de vele sponsors waar Babypop in 2008 – letterlijk en figuurlijk – op kon bouwen.

Babypop is fondsen en sponsors gedurende de jaren altijd zeer erkentelijk geweest, maar we kunnen dat niet genoeg benadrukken. Als je dit gelezen hebt en je staat weer eens in de zon te genieten van Babypop, bedenk je dan dat Babypop niet kan bestaan zonder partners zoals alle fondsen die de bands en artiesten betalen, het bouwbedrijf wat hekken en stroomsystemen sponsort, een Babylon wat terrein en middelen ter beschikking stelt, een scouting die aankleding en vrijwilligers levert, een K77 wat vrijwilligers en bestuursleden levert. Dankzij deze en tal van andere bedrijven en instanties kunnen we voor ons bier en de entreeprijs een normaal bedrag rekenen. En vergeet de vrienden van Babypop niet! Deze particulieren zorgen ieder jaar weer voor nét dat beetje extra geld dat de terreinverlichting of een extra artiest mogelijk maakt.

De grote hoeveelheid acts van 2008 gaan we hier niet opsommen. Daar zijn de programma pagina en de festivalkrant voor. Maar al die artiesten moest natuurlijk ook érgens optreden. Dat ergens werd onder ander op het nieuwe en experimentele 3e podium wat in de voorm van een zeecontainer tussen het hoofdveld en de Babyzone werd geplaats. Op het podium met de aandoenlijke naam “De Box” traden tal van kleinschalige en vooral akoestische artiesten op. En bovenop de box stond nog een zeecontainer. Daarin werden continue grappige animaties geprojecteerd. Maar dit kwam vooral ’s avonds goed tot zijn recht.

Babypop 2008 stond bol van de hoogtepunten. The Opposites – toen al een Nederhopformatie van formaat – zetten het veld goed op zijn kop. Maar die opschudding werd nog eens flink overtroffen door de balkan-ska formatie Mala Vita. En dan was er nog al het andere moois wat die dag te bewonderen was. Sla de festivalkrant er nog maar eens op na.