2009 – Van megabegroting naar microbegroting

Zo kort is het nog maar geleden, dat het bijna geen Historie mag heten. Maar het kwam. En het ging weer voorbij. Babypop 2009 stond in het teken van de economische teloorgang. Tal van kostenposten gingen onder de bijl met als resultaat… Nou niets bijzonders eigenlijk. Babypop 2009 was gewoon een heel gezellige Babypop met een goed bezoekeraantal, leuke muziek en – wellicht het aller belangrijkst – onverwacht mooi weer! In de dagen voorafgaand aan Babypop was het maar vies regenachtig en bewolkt. Maar zodra de door de scouting geknutselde poort open ging brak de zon door. En die ging die dag niet meer weg.

2009 was ook het jaar van de nieuwe materiaalsponsor Boer Bouw. Na 13 jaar Babypop kosteloos voorzien te hebben van alles wat een festival in de basis nodig heeft (hekken, stroomkabels, steigerpijp, etc) vond Bébouw het hoog tijd om de eer eens aan een ander te gunnen. Babypop kwam daarmee voor korte tijd even voor een heet vuur te staan, want die waardige opvolger bleek niet zomaar te vinden. Maargoed, wat moet dat moet en na veel gebel kreeg een vrijwilliger eindelijk de man achter Boer bouw aan de lijn. Hij hoorde de smeekbede aan en zei “nou ja ik zie niet in waarom niet”. Zo gezegd, zo gedaan. En Babypop kon zich gaan voorbereiden op een editie met een bescheiden kleine begroting.

Maar voor die bescheiden kleine begroting werd er toch maar mooi een pracht van een festival neergezet. De programmering was in handen van de ex-programmeur van K’77, die met zijn minimale budget toch maar mooi even 7 prachtige dagvullers wist te regelen. Het begon goed met de rock van General Lee en Hurricane Jack. Monti en Natureboy wisten de zonaanbidders te verrassen met hun muziek die prima bij het nazomerse weer paste. Daarna luidden de mannen van Better Left Buried de avond in met hun rollende donder van zwaar metaal. Mala Vita was in 2008 zó goed bevallen, die moest weer terug gehaald worden voor de afsluiting. En met The Shenanigans vlak daarvoor in het programma was de avond er één zoals Babypop er al vele gezien had; sfeervol en gezellig.

Het experimentele concept van de Babyzone had zich in de jaren daarvoor al goed bewezen. Daar komen vooral DJ’s goed tot hun recht. Maar door de gebrekkige budgetten was er geen geld voor een set grote namen op het podium. Sterker nog: er wás niet eens een podium want ook dat kon er niet meer af. In plaats van een podium werd van de aanhanger van Boer Bouw, met wat haastig bij elkaar gezochte tenten en doeken, toch nog een verhoogde overkapping gebouwd die echt niet van een echt podium te onderscheiden was. TM Audio leverde kosteloos de geluidsinstallatie en als klap op de vuurpijl was het DNA (Dans en Ambians) DJ collectief bereid de hele dag voor niets meer dan een paar consumpties voor de muziek te zorgen.

Al met al was Babypop 2009 er voor de organisatie vooral één van de financiële uitdagingen. Uitdagingen die met veel creativiteit en enthousiasme zo goed zijn opgepakt, dat er voor de bezoekers niets te merken was van de veranderingen. Zonder uitzondering ging iedereen tevreden naar huis. En toen eenmaal de balans was opgemaakt, bleek dat Babypop gewoon weer verder kon naar de jubileum editie van 2010.

En die jubileum editie van 2010 is een groot succes geworden. De blauwdruk daarvan ligt op tafel als een blauwdruk voor de toekomst van Babypop. Zoals het er nu uit ziet zal Babypop altijd een combinatie blijven van nieuwe dingen, oude dingen, geleende dingen en vast ook wel blauwe dingen (zoek de uitdrukking maar op). Kortom, een feest waar je bij moet zijn! Kom je ook?