Historie

Het pure festival Babypop is in 1995 begonnen – in eerste instantie als een éénmalige actie – en werd met slechts één onderbreking de jaren daarna, tot op heden door de vrijwilligers van Babylon, K’77 en Scouting Woerden voortgezet. Niet vreemd als je bedenkt dat dit een evenement is waar 500 tot 1000 bezoekers op af komen en waar iedereen zich voor in wil zetten. Vele bekende en minder bekende namen hebben sindsdien op Babypop gestaan met als échte opvallers Racoon, Band Zonder Banaan, The Postmen, White Wolf en de Osdorp Posse. Kijk ook eens in het overzicht hier onder wie je nog meer kent en op de filmpjes op het Babypop Youtube kanaal!
In 2001 ontstond uit financiële redenen de behoefte om Babypop in een eigen stichting te gieten. De begroting van het festival begon dusdanig volwassen vormen aan te nemen dat het niet langer verantwoord was voor Stichting Jongerenproject Babylon om hiervoor de financiële risicos te dragen. Zodoende werd de Stichting Cultureel Festival Babypop geboren. En sindsdien is het Festival nooit meer hetzelfde geweest.

Wat nooit veranderd is, is de locatie. Gelegen aan de Woerdense Singels biedt het buitenterrein van Babylon een prachtige setting voor dit jaarlijkse festijn. Bovendien kunnen we als Stichting Babypop dankbaar gebruiken van de interne faciliteiten als toiletten, bandruimtes, stroom, water en sinds kort ook heuse bierkelders met ruim 2000 liter bier op voorraad. Wat wel ieder jaar verandert is de aanpak. Er wordt volop geëxperimenteerd met alles, uiteen lopende van het assortiment en de programmering, tot de opstelling van het terrein en de vormgeving van alles wat met het festival te maken heeft. Ieder jaar weer weet Babypop zichzelf te vernieuwen en overtreffen en dat al ruim 15 jaar!

Met een autonoom bestuur wat het hele jaar door bezig is met de voorbereiding en een financiële onafhankelijkheid als stiching, heeft Babypop een solide basis om ook de komende jaren een uniek, puur festival te blijven. Alles wat Babypop maakt wordt bovendien gedaan door vrijwilligers met passie voor dit mooie festival. Het motto daarbij is “hoe meer zielen…”! Wil je ook vrijwilliger worden en leren hoe je een festival organiseert? Meld je dan aan via vrijwilligers@babypop.nl en we laten je het direct weten als er een vergadering of belangrijk onderwerp te melden is.

Onderstaand hebben we geprobeerd een overzicht te produceren van alle bands die sinds 1995 op Babypop hebben gestaan! Er staan er vast bij die je kent! Tot ziens op Babypop!

2011 – My super sweet 16

Babypop 2011 stond in het teken van de volwassenwording van ons kleine maar fijne festival. Al 16 jaar lang trotseerde de baby de elementen en groeide hij (of zij) uit tot een volwassen formule die garant staat voor muziek en plezier. De baby werd en man. Of vrouw. Dat was het thema van Babypop 2011: “My Super Sweet 16” – met een knipoog naar MTV’s verschrikkelijke verwende meisjes serie.

“2011 – My super sweet 16” verder lezen

2010 – Uitverkocht

Of uitverkocht…? Nou ja, voor het eerst in de geschiedenis van 15 jaar Babypop besloot de organisatie, wegens het 15-jarig bestaan en vanwege het feit dat gewoon iedereen daarbij moest zijn, een experiment te doen met gratis entree. Dat experiment kunnen we inmiddels als geslaagd beschouwen. Want we hadden (en dit is ook voor het eerst in Babypop historie) beide avonden aan de poort een wachtrij, die op zaterdag avond zelfs uitmonde in een “1 in, 1 uit” situatie. Want het terrein was vol. Babypop 2010 is daarmee de geschiedenis ingegaan als de drukst bezochte Babypop aller tijden. We schatten dat zo’n 2000 mensen in die 2 dagen Babypop bezocht hebben. Een absoluut record voor dit kleine, maar toch al langst lopende non-profit festival van Woerden.

“2010 – Uitverkocht” verder lezen

2009 – Van megabegroting naar microbegroting

Zo kort is het nog maar geleden, dat het bijna geen Historie mag heten. Maar het kwam. En het ging weer voorbij. Babypop 2009 stond in het teken van de economische teloorgang. Tal van kostenposten gingen onder de bijl met als resultaat… Nou niets bijzonders eigenlijk. Babypop 2009 was gewoon een heel gezellige Babypop met een goed bezoekeraantal, leuke muziek en – wellicht het aller belangrijkst – onverwacht mooi weer! In de dagen voorafgaand aan Babypop was het maar vies regenachtig en bewolkt. Maar zodra de door de scouting geknutselde poort open ging brak de zon door. En die ging die dag niet meer weg.

“2009 – Van megabegroting naar microbegroting” verder lezen